Fritt Val – Region Stockholm

blankKäpprätt har avtal med Landstinget och erbjuder försäljning av produkter av högsta kvalitet. Om du har fått ett rekvisitionsnummer som berättigar dig till Fritt Val så kan du se vilka produkter vi säljer här. När du vet vilken produkt du vill köpa så är du välkommen att kontakta oss så ser vi att du får betala rätt pris.

Vad är Fritt Val?
Sveriges sjukvård är uppdelat i olika regioner. De olika regionerna har olika regler och villkor när det kommer till att dela ut hjälpmedel. I vissa regioner är man generös och andra mindre generös där brukaren får betala sina hjälpmedel själv, såsom exempelvis rollator. I Region Stockholm får man låna hjälpmedel såsom exempelvis rollator, från landstinget. Men, nu kommer det fina, de har även ett system som heter “Fritt Val” (av hjälpmedel). Du kan läsa mer om Fritt Val här och i denna broschyr.

Fritt Val är ett bidrag som man får från Stockholms läns landsting för att själv köpa en rollator. För att bli berättigad bidraget behöver du bli behovsbedömd av en förskrivare som är kopplad till landstinget, en förskrivare kan vara exempelvis en sjukgymnast eller arbetsterapeut, någon som bedömer att du är i behov av ett hjälpmedel.

Förskrivaren bedömer vilka behov du har som brukare och erbjuder dig oftast en av landstingets inköpta rollatorer att få låna. Det du erbjuds är ofta en ganska tung röd rollator, eller en något smidigare i silver märkt Volaris. Inte alls som den där nätta du sett hos Käpprätt eller den i kolfiber som din granne så enkelt lastar in i bagageluckan på sin bil.

Du kan då istället för att ta emot en lånerollator be om “Fritt val”. I samförstånd med dig ger förskrivaren dig då en rekvisition som du kan handla för.

Några exempel på belopp är 1 770:- för en utomhusrollator och 31 680:- för en elrullstol/Scooter. För större köp, så som elrullstol, följer även ett ytterligare belopp som ska täcka viss service och reparation. I vårt exempel på 31 680:- så är det ytterligare 13 580:- som hamnar på ett service konto.

Här finns en lista över vilka produkter och belopp som ingår i fritt val.

Väljer du en vara som är dyrare än bidraget får du alltså betala mellanskillnaden själv. Den stora skillnaden är att du som brukare själv äger och ansvarar för produkten.

Vi på Käpprätt har även vi ett ansvar att endast sälja CE godkända produkter med rätt ISO kod som blivit godkända av region Stockholm på Fritt Val.

Lycka till med inköpen av hjälpmedel!